Asteroid Eros, koji nosi brojčanu oznaku 433, ima poseban značaj u astrologiji zbog svoje simbolike povezane s grčkim bogom ljubavi, Erosom. Kao takav, on se često povezuje s dubokim, strastvenim i transformativnim aspektima ljubavi.

Sadržaj

Simbolika asteroida Eros

Eros u astrologiji simbolizuje:

 • Strast i seksualna privlačnost: Eros naglašava instinktivne, intenzivne i često neodoljive privlačnosti koje mogu biti fizičke, emocionalne ili duhovne.
 • Duboka povezanost: Predstavlja sposobnost za stvaranje dubokih emocionalnih veza koje mogu transformisati ljude na više nivoa.
 • Kreativna energija: Eros takođe simbolizuje kreativni nagon i sposobnost da ljubav inspiriše umetničko izražavanje i kreativnost.

Uticaj asteroida Eros u natalnoj karti

Pozicija asteroida Eros u natalnoj karti otkriva kako i na koji način osoba doživljava ljubav, strast i kreativnost. Eros može pokazati gde i kako se osoba najviše strastveno angažuje, bilo u ljubavnim odnosima, hobijima ili karijeri.

 1. Položaj u znaku: Otkriva stil i prirodu osobe u izražavanju strasti i privlačnosti.
 2. Položaj u kući: Ukazuje na oblasti života gde će se strasti najviše manifestovati.
 3. Aspekti sa drugim planetama: Aspekti sa Venerom, Marsom ili Plutonom mogu intenzivirati seksualnu i emocionalnu dinamiku, dok aspekti sa Merkurom mogu ukazati na komunikaciju o strastima.

Eros u kućama natalne karte

 • Prva kuća: Naglašava lični šarm i magnetizam, te kako osoba direktno izražava svoju seksualnost.
 • Peta kuća: Usredsređuje se na romantične avanture, flert i kreativnost.
 • Sedma kuća: Ukazuje na važnost strasti u dugoročnim partnerstvima i braku.
 • Osma kuća: Povezuje Eros sa dubokim emocionalnim i seksualnim transformacijama.

Eros u znakovima zodijaka

 • Eros u Škorpiji: Može ukazivati na intenzivne i često transformišuće ljubavne veze, sa naglaskom na duboku emocionalnu i fizičku povezanost.
 • Eros u Vodoliji: Naglašava nekonvencionalne i eksperimentalne pristupe ljubavi i seksualnosti, te mogućnost intelektualne stimulacije kao izvora privlačnosti.

Značenje asteroida Eros u svakoj kući natalne karte

Asteroid Eros u Prvoj Kući

Kada se Eros nalazi u prvoj kući, to može ukazivati na osobe koje prirodno zrače seksualnom privlačnošću i karizmom. Ove osobe često imaju snažan uticaj na druge na prvi pogled i mogu lako privući pažnju svojom pojavom i ponašanjem.

Asteroid Eros u Drugoj Kući

Eros u drugoj kući može sugestirati da osoba nalazi zadovoljstvo i strast u materijalnim stvarima, uživanju i fizičkim senzacijama. Ljubav može biti povezana sa vrednovanjem i posedovanjem, a seksualna privlačnost može igrati ulogu u financijskim poduhvatima.

Asteroid Eros u Trećoj Kući

U trećoj kući, Eros može ukazivati na sklonost ka flertu i seksualnoj igri u komunikaciji. Osobe s ovim položajem mogu uživati u verbalnom izražavanju svoje seksualnosti, bilo kroz pisanje, pričanje ili učenje.

Asteroid Eros u Četvrtoj Kući

Eros u četvrtoj kući može naglasiti važnost intimnosti i emocionalne sigurnosti u ličnom životu. Ove osobe mogu težiti da svoj dom učine mestom duboke ljubavne povezanosti i strasti, ili mogu imati intenzivne odnose unutar porodice.

Asteroid Eros u Petoj Kući

Kada se Eros nalazi u petoj kući, to može pojačati strasti u romantičnim vezama, kreativnosti i odnosima sa decom. Ova pozicija često ukazuje na ljubavne avanture, flert i uživanje u životnim zadovoljstvima.

Asteroid Eros u Šestoj Kući

U šestoj kući, Eros može ukazivati na potrebu za uključivanjem strasti i seksualnosti u svakodnevni život i rad. Osobe s ovim položajem mogu uživati u poslovima koji uključuju ljepotu, zdravlje ili služenje drugima, a također mogu imati i seksualno nabijene radne odnose.

Asteroid Eros u Sedmoj Kući

Eros u sedmoj kući može naglasiti duboku potrebu za strastvenim i ispunjavajućim partnerskim odnosima. Seksualna privlačnost i ljubavna povezanost su ključni za osobe s ovim položajem, i one često traže partnera koji može zadovoljiti te potrebe.

Asteroid Eros u Osmoj Kući

U osmoj kući, Eros može istraživati dublje, transformativne aspekte seksualnosti i intimnosti. Ovo može uključivati istraživanje tabua, psihološku dinamiku unutar odnosa, kao i teme nasleđa i zajedničkih resursa.

Asteroid Eros u Devetoj Kući

Eros u devetoj kući može ukazivati na ljubav prema istraživanju, putovanjima i širenju horizonta, uključujući i seksualne avanture u inostranstvu. Ove osobe mogu imati filozofske ili duhovne pristupe ljubavi i seksualnosti.

Asteroid Eros u Desetoj Kući

Kada se Eros nalazi u desetoj kući, može ukazivati na važnost karijere ili javnog statusa u kontekstu ljubavi i seksualnosti. Osobe s ovim položajem mogu koristiti svoju privlačnost za napredovanje u karijeri ili za sticanje javnog priznanja. Ovaj položaj može također ukazivati na profesionalno bavljenje temama ljubavi, seksualnosti ili umetnosti.

Asteroid Eros u Jedanaestoj Kući

Eros u jedanaestoj kući može pokazati da su prijateljstva i društvene mreže važni za seksualni i romantični život osobe. Privlačnost može često proizlaziti iz grupnih aktivnosti ili zajedničkih ideala, a osoba može težiti da svoje strasti dijeli s prijateljima ili kroz društvene ciljeve.

Asteroid Eros u Dvanaestoj Kući

U dvanaestoj kući, Eros može ukazivati na skrivene ili tajne ljubavne afere, kao i na duboku potrebu za duhovnom povezanošću kroz ljubav i seksualnost. Osobe s ovim položajem mogu imati složene unutrašnje želje koje su često skrivene od javnosti, ili mogu tražiti ljubavnu povezanost koja transcendiruje uobičajene fizičke ili emocionalne veze.

Značenje asteroida Eros u svakom znaku zodijaka

Asteroid Eros u Ovnu

Eros u Ovnu donosi strast i impulsivnost u izražavanje ljubavi i seksualnosti. Osobe sa ovim položajem mogu biti direktni i otvoreni u svojim željama, često inicirajući nove veze sa entuzijazmom i energijom.

Asteroid Eros u Biku

Eros u Biku ističe senzualnost i potrebu za fizičkim užitkom. Osobe sa Erosom u ovom znaku cene stabilnost u ljubavnim odnosima i privlačene su pouzdanosti i fizičkoj privlačnosti partnera.

Asteroid Eros u Blizancima

U Blizancima, Eros može ukazivati na intelektualnu stimulaciju kao važan faktor u ljubavi. Komunikacija, verbalni flert i mentalna igra su ključni za osobe sa Erosom u ovom znaku.

Asteroid Eros u Raku

Eros u Raku naglašava emocionalnu sigurnost i duboku povezanost kao osnove za seksualnu privlačnost. Osobe sa ovim položajem teže ka stvaranju intimnih i zaštitničkih veza.

Asteroid Eros u Lavu

Eros u Lavu donosi dramatičnost i strast u ljubavnom izražavanju. Ljubav i seksualnost se mogu doživljavati kao avanture, a osobe sa ovim položajem često žele biti u centru pažnje svog partnera.

Asteroid Eros u Devici

U Devici, Eros može ukazivati na sklonost ka perfekcionizmu u ljubavnim odnosima, kao i na važnost mentalne i fizičke čistoće. Seksualna privlačnost može biti povezana s intelektualnim kompatibilitetom.

Asteroid Eros u Vagi

Eros u Vagi ističe važnost harmonije, estetike i pravednosti u ljubavnim odnosima. Osobe sa Erosom u ovom znaku teže ravnoteži i često privlače ljubav kroz šarm i socijalne veštine.

Asteroid Eros u Škorpiji

U Škorpiji, Eros može doneti intenzitet i emocionalnu dubinu. Seksualna i emocionalna privlačnost su često isprepletene, a ljubavne veze mogu biti transformišuće.

Asteroid Eros u Strelcu

Eros u Strelcu ukazuje na želju za istraživanjem i avanturom u ljubavnim odnosima. Osobe sa ovim položajem mogu težiti ka filozofskim ili stranim partnerima koji mogu proširiti njihove horizonte.

Asteroid Eros u Jarcu

Eros u Jarcu donosi ozbiljnost i ambiciju u ljubavne odnose. Privlačnost može biti bazirana na statusu, uspehu ili sposobnosti partnera da pruži sigurnost.

Asteroid Eros u Vodoliji

U Vodoliji, Eros može istaći potrebu za nekonvencionalnim ili eksperimentalnim pristupom u ljubavi. Osobe sa ovim položajem cene originalnost i intelektualnu stimulaciju.

Asteroid Eros u Ribama

Eros u Ribama donosi idealizam i romantičnu maštu. Osobe sa ovim položajem često imaju duboku emocionalnu i duhovnu povezanost sa svojim partnerima, tražeći jedinstvo i transcendenciju.

Svaki znak nudi različitu perspektivu na kako osoba doživljava i izražava svoju seksualnu i romantičnu stranu kroz filter asteroida Eros, pružajući dublje razumevanje njihovih najintimnijih želja i strasti.

Zaključak

Asteroid Eros u natalnoj karti nudi bogate uvide u ljubavne i seksualne dinamike osobe, kao i u njen kreativni potencijal. Analizirajući Eros, može se bolje razumeti kako osoba doživljava i izražava strasti, kao i kako te strasti utiču na njenu sposobnost za stvaranje dubokih i značajnih veza.

Položaj asteroida Eros u kućama natalne karte otkriva dinamične aspekte ljubavnog i seksualnog života osobe, kao i načine na koje te strasti utiču na različite oblasti života. Analiza Erosa može pružiti dublje razumijevanje osnovnih motiva, želja i načina na koji osoba doživljava i izražava ljubav i privlačnost.