Feng Shui je drevna kineska praksa koja se koristi već vekovima kako bi se stvorilo harmonično i uravnoteženo okruženje. Prateći određena pravila, možete koristiti Feng Shui Pravila kako biste poboljšali svoj dom ili radno mesto, povećali energiju i poboljšali svoje celokupno blagostanje. U ovom članku istražićemo osnovna pravila Feng Shuija kako biste započeli.

Sadržaj

Pet elemenata Feng Shuia

Jedan od temeljnih principa Feng Shuija je koncept pet elemenata. Ti elementi su drvo, vatra, zemlja, metal i voda. Veruje se da predstavljaju različite energije i kvalitete koje mogu utjecati na vaše okruženje i vaš život. Uključivanjem ovih elemenata u svoj prostor možete stvoriti uravnoteženu i harmoničnu atmosferu.

 • Drvo: Predstavlja rast, kreativnost i vitalnost. Upotrijebite biljke, cveće i drveni nameštaj kako biste uneli ovaj element u svoj prostor.
 • Vatra: Predstavlja strast, entuzijazam i toplinu. Upotrebite sveće, lampe i svetle boje kako biste uneli ovaj element u svoj prostor.
 • Zemlja: Predstavlja stabilnost, utemeljenost i hranjivost. Upotrijebite zemljane tonove, kamenje i keramiku kako biste uneli ovaj element u svoj prostor.
 • Metal: Predstavlja snagu, jasnoću i preciznost. Upotrebite metalne predmete, poput statua ili okvira, kako biste uneli ovaj element u svoj prostor.
 • Voda: Predstavlja smirenost, spokoj i obilje. Upotrijebite fontane, akvarijume ili ogledala kako biste uneli ovaj element u svoj prostor.

Feng Shui: Uvod u kinesku umetnost uređenja doma

Bagua mapa

Bagua mapa je ključni alat u Feng Shuiju koji se koristi za mapiranje različitih područja vašeg doma ili radnog mesta te utvrđivanje kako se ona odnose na različite aspekte vašeg života. Svako područje je povezano s drugačijim elementom, bojom i aspektom vašeg života, poput bogatstva, zdravlja, odnosa ili kreativnosti. Korišćenjem Bagua mape možete identificirati područja koja trebaju poboljšanje te napraviti prilagodbe kako biste stvorili harmoničniju i uravnoteženiju okolinu.

Primeri područja i povezanih aspekata života u skladu s Bagua mapom uključuju:

 • Blagostanje i bogatstvo: ovo područje povezano je s elementom drveta i bojom ljubičaste te predstavlja obilje i materijalni uspjeh. Kako biste poboljšali ovu sferu svog života, možete postaviti zelene biljke ili slike prirode u ovom području.
 • Karijera: ovo područje povezano je s elementom vode i crnom bojom te predstavlja vaše profesionalne ambicije i uspjeh. Kako biste poboljšali ovu sferu svog života, možete postaviti akvarij ili slike vode u ovom području.
 • Odnosi: ovo područje povezano je s elementom zemlje i bojom ružičaste te predstavlja vaše porodične i društvene veze. Kako biste poboljšali ovu sferu svog života, možete postaviti fotografije svojih najdražih ljudi u ovom području.
 • Kreativnost: ovo područje povezano je s elementom metala i belom bojom te predstavlja vašu kreativnost i inspiraciju. Kako biste poboljšali ovu sferu svog života, možete postaviti umetnička dela ili fotografije u ovom području.

Važno je napomenuti da Bagua mapa može varirati ovisno o različitim pristupima i tradicijama Feng Shuija. Stoga je važno proučiti različite varijante Bagua mape kako biste odabrali onu koja najbolje odgovara vašim potrebama i ciljevima.

Krevet i spavaća soba

Krevet i spavaća soba su ključni elementi Feng Shuija, jer su kvaliteta sna i opuštanja od vitalne važnosti za vaše cjelokupno zdravlje i dobrobit. Neki od Feng Shui principa za krevet i spavaću sobu uključuju:

 • Postavite krevet u “Command Position”: ovo znači da postavite krevet tako da imate pogled na vrata i jasan pogled na sobu.
 • Izaberite kvalitetan madrac: krevet bi trebao biti stabilan i čvrst, ali i udoban za spavanje.
 • Držite električne uređaje dalje od kreveta: električna energija može poremetiti kvalitet vašeg sna, stoga držite telefone i druge elektroničke uređaje dalje od svog kreveta. Na taj način ćete smanjiti elektromagnetsko zračenje i održati miran i opuštajući san.

Saveti za Feng Shui u kuhinji

Feng Shui pravila primenjuju se ne samo u spavaćim sobama i dnevnim boravcima, već i u kuhinji. Kuhinja predstavlja srce doma, a pravilna primena Feng Shuija može poboljšati kvalitet hrane koju pripremate te ojačati porodične veze.

Evo nekoliko saveta kako primeniti Feng Shui u kuhinji:

 • Organizujte kuhinju: Održavajte svoju kuhinju urednom i organiziranom. Uklonite sve nepotrebne stvari kako biste osigurali protok energije.
 • Održavajte kuhinju čistom: Održavajte kuhinju čistom kako biste izbjegli nakupljanje prljavštine i neugodnih mirisa.
 • Koristite prirodno svetlo: Koristite što više prirodne svetlosti u kuhinji. Ako to nije moguće, koristite rasvetu koja će stvoriti topao i ugodan ambijent.
 • Koristite žive biljke: Biljke u kuhinji predstavljaju život i rast, a takođe pomažu u poboljšanju kvalitete zraka i smanjenju stresa.
 • Pazite na raspored kuhinjskih aparata: Kuhinjski aparati trebaju biti smješteni tako da olakšavaju rad i kretanje, ali ne smeju biti postavljeni preblizu vrata ili prozora.
 • Održavajte ravnotežu između elementa vode i vatre: U kuhinji se često koriste elementi vode (npr. sudopera) i vatre (npr. šporet). Potrebno je održavati ravnotežu između ovih elemenata kako bi se osigurala harmonija i balans.

Često Postavljena pitanja – FAQ – Feng Shui Pravila:

P: Mogu li koristiti Feng Shui u svom uredu?

O: Da, Feng Shui se može primeniti u bilo kojem prostoru, uključujući i vaš ured. Primenom Feng Shui principa možete poboljšati produktivnost, koncentraciju i uopšteno radnu atmosferu.

P: Mogu li primeniti Feng Shui ako živim u stanu?

O: Da, Feng Shui se može primeniti i u stanovima. Bez obzira na veličinu prostora, primena pravila Feng Shuija može poboljšati kvalitet vašeg života i stvoriti harmoničnu i uravnoteženu okolinu.