Feng Shui je drevna kineska praksa koja se koristi za uređenje prostora kako bi se stvorila ravnoteža i harmonija u životu. Mnogi ljudi diljem svijeta koriste Feng Shui pravila za uređenje svojih domova kako bi poboljšali svoju kvalitetu života. Ovaj članak će vam pružiti pregled nekih od najvažnijih Feng Shui pravila za uređenje doma.

Sadržaj

Feng Shui Spavaća Soba

Spavaća soba je jedno od najvažnijih mjesta u vašem domu gdje možete primijeniti Feng Shui pravila. Jedno od glavnih pravila Feng Shui-a je osigurati da se krevet nalazi na mjestu koje vam omogućuje da vidite ulazna vrata. To je zato što, prema Feng Shui-u, krevet predstavlja vaše tijelo, a vidik prema vratima omogućuje vam da se osjećate sigurno i zaštićeno dok spavate. Osim toga, izbjegavajte oštre kutove i kutije ispod kreveta, jer to može stvoriti negativnu energiju.

Feng Shui: Uvod u kinesku umetnost uređenja doma

Feng Shui Dnevni boravak i Trpezarija

U Feng Shui-u, dnevni boravak i trpezarija predstavljaju društvene aspekte vašeg života. Stoga, cilj uređenja ovih prostora je stvoriti pozitivnu atmosferu i poticati interakciju i druženje. Uvijek osigurajte da vaši namještaj i dekoracija budu u harmoniji s ostatkom prostora. Koristite svjetlosti i biljke kako biste dodali život prostoru. Također, izbjegavajte postavljanje ogledala nasuprot vratima jer to može uzrokovati nesigurnost.

Feng Shui Kuhinja

Kuhinja predstavlja element vatre u Feng Shui-u. Stoga, cilj uređenja Feng Shui kuhinje je postići ravnotežu između elementa vatre i vode kako bi se stvorila harmonija. To se postiže korištenjem boja i materijala poput drveta, metala i kamena. Izbjegavajte postavljanje peći i sudopera jedan nasuprot drugome jer to može uzrokovati sukob između vatre i vode.

Feng Shui Kupatilo

Kupatilo je jedno od najtežih mjesta u vašem domu za primjenu Feng Shui pravila. Kupatilo predstavlja element vode u Feng Shui-u, što ga čini idealnim mjestom za upotrebu plave i zelene boje. Izbjegavajte prekomjernu upotrebu crne boje jer to može privući negativnu energiju. Također, držite vrata zatvorena i uvijek održavajte urednost kako bi se spriječilo otjecanje pozitivne energije.

Feng Shui Pravila: Osnove koje morate znati

Feng Shui Glavna pravila

Uz gore navedene specifične savjete za uređenje svake pojedinačne sobe, postoje i neka glavna Feng Shui pravila koja se primjenjuju u cijelom domu. Evo nekih od tih pravila:

 • Održavajte čistoću i urednost u svim prostorijama. Zagušenost i nered mogu privući negativnu energiju.
 • Koristite prirodno svjetlo i dobro osvjetljenje u prostorijama. Također, koristite mirisne svijeće, difuzore i biljke kako bi se stvorila pozitivna energija.
 • Slijedite “Bagua” mapu kako biste odredili idealnu poziciju namještaja i ukrasa. Bagua mapa koristi osam sektora za označavanje različitih aspekata vašeg života, poput bogatstva, zdravlja, karijere i ljubavi.
 • Izbjegavajte oštre kutove, jer to može uzrokovati narušavanje protoka energije. Umjesto toga, koristite zaobljene oblike i glatke linije kako bi se stvorila ravnoteža.
 • Izbjegavajte postavljanje ogledala izravno nasuprot vratima, jer to može uzrokovati gubitak pozitivne energije.
 • Koristite biljke i cvijeće kako bi se poboljšala kvaliteta zraka i stvorila pozitivna energija. Izaberite biljke s okruglim i glatkim listovima jer to simbolizira bogatstvo i prosperitet.

Zaključak

Feng Shui pravila za uređenje doma mogu pomoći u stvaranju pozitivne energije i harmonije u vašem životu. Prilikom uređenja svojeg doma, razmislite o primjeni ovih pravila kako biste stvorili prostor koji će vam pružiti osjećaj mira, ravnoteže i pozitivnosti.

FAQ o Feng Shui pravilima za uređenje doma

 1. Što je Feng Shui? Feng Shui je kineska praksa uređenja prostora koja se fokusira na stvaranje ravnoteže i pozitivne energije u životnom okruženju.
 2. Kako Feng Shui utiče na životni prostor? – Feng Shui pravila za uređenje doma utječu na raspored namještaja, upotrebu boja, korištenje svjetla, biljaka i drugih ukrasa kako bi se postigla ravnoteža i pozitivna energija u životnom prostoru.
 3. Koje su najvažnije Feng Shui pravila za uređenje spavaće sobe? – Feng Shui pravila za uređenje spavaće sobe uključuju postavljanje kreveta na mjesto gdje možete vidjeti ulazna vrata, korištenje opuštajućih boja, izbjegavanje oštrih kutova i korištenje prirodnog svetla.
 4. Kako Feng Shui pravila utječu na boje u prostoriji? – Feng Shui pravila preporučuju korištenje određenih boja kako bi se stvorila ravnoteža i pozitivna energija u prostoru. Na primjer, zelena boja simbolizira ravnotežu, plava boja mir, a žuta boja bogatstvo.
 5. Treba li se strogo držati svih Feng Shui pravila? – Feng Shui pravila su smjernice koje se mogu prilagoditi individualnim preferencijama i potrebama. Važno je da se usredotočite na stvaranje pozitivne energije i ravnoteže u vašem prostoru, a ne samo na strogo slijediti pravila.