21. mart – 20. april

Ovan se u životnim prilikama ne povlači, već izričito i otvoreno izražava želju za aktivnim učešćem i često preuzima vođstvo. Reči koje ih savršeno opisuju su ambicija, odvažnost i preduzetništvo. Pored toga, dominirajuće karakteristike Ovna su iskrenost, entuzijazam i jedinstvenost. Skloni su da rade brzo, govore ubrzano, a često voze i prebrzo. Kao osobe orijentisane na akciju, donose odluke impulsivno, a njihove ideje se nižu jedna za drugom. Takva brzina razmišljanja vodi ih do toga da se lako naljute.

Sadržaj

Opšte karakteristike: iskrenost i impulsivnost

Ovan je po svojoj suštini velikodušan znak, spreman da nesebično deli svoje vreme, novac i napor. Moralno i fizički, oni su izuzetno hrabri, te često pružaju podršku onima koji su doživeli nepravdu ili su im ugrožena prava. Robusne konstitucije, Ovan je odlučan, impulsivan i energičan – ponekad čak i agresivan. Strpljenje im nije jača strana, jer su prirodno nestrpljivi, a horoskop im nagoveštava obilje strasti i intenzivnih osećanja. Njihovo sadašnje vreme je “ovde i sada”, iako često odlaganje problema za kasnije. Ovan sve radi za lično zadovoljstvo, bilo da je u pitanju posao, kuvanje ili učestvovanje u timskim igrama. Žive za trenutak, verujući istovremeno snažno u budućnost. Zbog toga su njihove vrednosti više usmerene na intelektualnu, nego na duhovnu dimenziju.

Ovan Posao: Neprekidna aktivnost i izuzetna organizovanost

Ovan kao zvezdani znak prirodno gravitira ka poslovima koji zahtevaju dinamičnost i vrhunsku organizaciju. Ove osobe veruju u etičnost i efikasnost svakog sistema, često birajući karijere u domenima kao što su sport, vojna služba, industrija ili hirurgija. Po horoskopu, Ovan se najbolje snalazi u sredinama gde su osnovni principi red, rad i disciplina. Odgovaraju im i zanimanja koja zahtevaju bistar um i dobru intuiciju, poput novinarstva, marketinga ili medijskog rada.

Ovan Sport: Obilje energije i pobedonosni duh

Zahvaljujući svojoj izraženoj inicijativnosti, Ovan se izvanredno pokazuje u timskim sportovima, a horoskop im daruje istrajnost i nepokolebljivu veru u pobedu, čineći ih rođenim liderima ili kapitenima. Njihova želja za radom jednaka je želji za pobedom, te uživaju u dinamičnim sportovima kao što su gimnastika, automobilizam, jahanje, skijanje, i aktivnostima koje uključuju brzinu sa elementom rizika. Mars, planeta koja vlada Ovnom, povezuje ih sa sportovima kao što su dizanje tegova, streljaštvo ili mačevanje. Za njih je ključno da konstruktivno upotrebe svoju preobilnu energiju kako bi smanjili sklonošću ka iritaciji. Svakodnevne vežbe poput trčanja, pilatesa, joge ili aerobika pomažu im u kanalisanju energije, doprinoseći boljem raspoloženju. Po horoskopu, Ovan teži brzim rezultatima u svemu, uključujući fizičke aktivnosti i dijete, pa često preferiraju aktivnosti na otvorenom, kao što su brzo hodanje ili trčanje.

Ovan Ishrana: Obilan unos tečnosti i gvožđa

Ovan obično ne brine o višku kilograma zahvaljujući stalnom kretanju i žurbi, što prirodno doprinosi sagorevanju kalorija. Međutim, sklonost pregrejavanju čini unos vode izuzetno važnim za njih. Ishrana Ovna treba da bude obogaćena namirnicama koje su izvor gvožđa, esencijalnog za mišićnu snagu, uključujući crveno meso, plodove mora i mahunarke poput pasulja, sočiva i graška. Za efikasniju apsorpciju gvožđa, potrebno je uključiti i hranu bogatu vitaminom C, poput citrusa, jagoda, paradajza i paprike. Kalijum je takođe važan za obnovu moždanih ćelija i sprečavanje iscrpljenosti, a nalazi se u spanaću, zelenoj salati, cvekli i orasima. Ovan ima afinitet prema vrućoj i začinjenoj hrani, stoga je idealan dodatak obrocima pikantni sos uz ribu ili meso s roštilja. Neophodno je i uključivanje mlečnih i drugih proteinskih proizvoda za zdravlje kostiju i zuba. Izbegavanje pušenja i alkohola je takođe preporučljivo.

Ovan Zdravlje: Brza sposobnost regeneracije

Kao vatreni znak, Ovan efikasno odoleva infekcijama i dobro podnosi visoke temperature, brzo se regenerišući zahvaljujući Marsovom uticaju na regenerativne sposobnosti. Kada su bolesni, Ovnovi mogu biti konfrontirani i nekooperativni prema medicinskom osoblju ili onima koji pokušavaju da im pruže pomoć. Uobičajeni zdravstveni problemi uključuju glavobolje koje mogu eskalirati u migrene, kao i probleme sa zubima, što čini redovne posete zubaru ključnim za održavanje njihovog zdravlja.

Ljubavni horoskop za Ovna: Strastveni i dinamični partneri

Zaljubljeni Ovan odlikuje se intenzivnom strašću i aktivnim pristupom ljubavi, pri čemu mu nije strano da ljubav doživljava kroz pozitivna iskustva, ali i kroz sopstvene greške. Spreman je više puta ponoviti određene lekcije dok ne shvati kako strast može prerasti u pravu ljubav. Ovnu je stoga neophodan partner koji je emotivan i otvoren, sposoban da ublaži oštrinu Marsovog uticaja. Traže nekoga ko ceni njihov specifični smisao za humor i ko je otporan na povremene izlive ljubomore, koje iako nisu česte, mogu se pojaviti kao način provere i potvrde emocija.

Muškarac Ovan: Vernost uz štipku posesivnosti

Kada je reč o ljubavi, muškarac Ovan pokazuje izuzetnu odanost i vernost kada je zaljubljen, možda više nego ijedan drugi znak Zodijaka. Ako, međutim, ljubav izgubi svoju romantičnu iskru, on se bez oklevanja okreće i traži nove strasti. Po prirodi može biti ljubomoran i posesivan, insistirajući na tome da bude prvi i najvažniji u srcu voljene osobe.

Žena Ovan: Nezavisna i puna strasti

Žena Ovan sposobna je da vodi samostalan život bez partnera, ali se istinski ispunjava tek u prisustvu ljubavi. Dokle god su osećanja jaka i postoji iskrenost u odnosu, njena predanost je bezgranična. Ova žena je istovremeno strastvena i principijelna, insistirajući na časti i poštenju. Samostalna je i sposobna, uvek spremna da preuzme inicijativu u kućnim popravkama bez čekanja na pomoć. Kao majka, žena Ovan je poput Meri Popins, čarobnica koja svojoj i tuđoj deci pruža nezaboravne avanture i stvara čudesni svet fantazije.

Kako zavesti Ovna?

Da zavedete Ovna, ključ je u pokazivanju vaše snažne strasti i ambicije! Ovan je po prirodi zaljubljen u život i privlače ga ljudi koji dele njegov entuzijazam. Njihova energija je zarazna, i čim pokažu interes, njihova direktnost i impulsivnost brzo dolaze do izražaja. Ne plaše se da odmah pokažu svoje emocije, a njihov otvoreni pristup čini ih vrlo privlačnim. Ovan ceni kada neko ističe svoje jake strane i ambicije, što ih čini privlačnijim u njihovim očima, jer traže partnera koji će ih pratiti u avanturama i doprineti njihovom statusu.

Kako privući Ovna?

Da privučete Ovna, važno je pokazati koliko ste strastveni i energični. Oni se dive onima koji su puni života, optimizma, i onima koji su spremni da se upuste u nove izazove. Ovnovi žude za dinamičnim partnerima koji mogu da prate njihov brzi tempo i da dele njihovu ljubav prema avanturama. Lenjost i pesimizam su im veliki odbijači, pa je važno pokazati svoju spremnost na akciju i pozitivan pogled na svet.

Ovan Zdravlje

Zdravstveno, Ovnovi su izuzetno otporni i brzo se oporavljaju zahvaljujući svojoj unutrašnjoj snazi. Međutim, skloni su glavoboljama i problemima sa zubima, što zahteva redovnu brigu i održavanje. U slučaju bolesti, njihova nepokolebljiva volja i ponekad jogunasti stav mogu biti izazov za one koji pokušavaju da im pomognu. Zato, pokazivanje razumevanja i strpljenja može biti ključno u pružanju podrške Ovnu kada nisu u najboljem izdanju.

Ovan horoskop i mitologija

Horoskop Ovna i čarobna priča o Zlatnom runu duboko su isprepleteni u jednu od najlepših mitoloških priča iz antičke Grčke. U srcu ove priče nalazi se zvezdano sazvežđe Ovna, pod vladavinom planete Mars, koje nosi u sebi priču o odvažnosti, zaštiti i božanskom intervencionizmu.

Priča počinje sa dvoje mladih, Friksom i Helom, decu Atamanta, vladara Beotije, i njegove prve supruge Nefele. Nevolje počinju dolaskom Atamantove druge supruge, Inone, čiji dolazak unosi razdor i dovodi do tragičnog obrta. Beotija je bila pogođena strašnom sušom, a u potrazi za rešenjem, Atamant se okreće proročištu u Delfima. Međutim, Inona, vođena zlom namjerom prema deci svojeg supruga, manipuliše odgovorom proročišta, sugerišući da jedini spas leži u žrtvovanju Friksa i Hele.

U trenutku najveće opasnosti, intervencija božanskog Hefesta dolazi kao odgovor na molbu očajne majke Nefele. Hefest šalje krilatog ovna sa zlatnim runom, čudesnu životinju koja stiže upravo na vreme da spase decu od sigurne smrti. Sa zlatnim runom kao simbolom nade, Friks i Hela hvataju se za ovna, koji ih odvodi na putovanje ka sigurnosti. Nažalost, Hela nije izdržala putovanje i pada u more koje će kasnije nositi njeno ime, dok Friks uspeva da stigne do bezbednosti.

Friksova zahvalnost ovnu koji mu je spasao život kulminira kada ovnu dođe kraj, a njegovo čudesno zlatno runo biva posvećeno Zevsu. Zlatno runo zatim postaje predmet koji je kralju Kolhide donosio prosperitet, simbolizujući ne samo zaštitu i spasenje već i poveznicu između bogova i ljudi.

Mit o Zlatnom runu ne samo da pripoveda o hrabrosti, odanosti i čudima, već oslikava i drevnu vezu između civilizacija Antičke Grčke i Kavkaza. Fascinantno je kako mit odražava realnu praksu stanovnika Kavkaza koji su zlato dobijali na jedinstven način, potapajući ovce u rečne tokove, nakon čega bi zlatne pahuljice ostajale uhvaćene u njihovom runu. Tako mit o Zlatnom runu postaje most između zemaljskog i božanskog, priče o ljudskim slabostima i božanskoj milosti, povezujući drevne tradicije sa univerzalnim temama odanosti, ljubavi i potrage za istinom.

KategorijaOpis
VLADAJUĆA PLANETAMars.
POLARITETPozitivan.
KVALITETKardinalan.
IZGLEDTipični Ovan odaje utisak živahnosti i dinamičnosti. Često su vitke građe, s brzim i odlučnim pokretima, gotovo kao da su stalno u trku. Njihova koža može biti svetla, oči prozirne, a kosa često dobija crvenkasti sjaj na sunčevoj svetlosti. Mladeži su takođe karakteristična crta.
NAJVEĆE VREDNOSTIOvnovi cene časnost i vernost iznad svega. Tačnost, odlučnost i vitalnost su vrednosti koje su im važne, odražavajući njihovu direktnu i energičnu prirodu.
POLOvan je muški znak, što ukazuje na izražajnost i akciju.
ELEMENTVatra, dodatno ističe dinamičnost, strast i energiju. Vatra ih pokreće i motiviše, dajući im snagu da se suočavaju sa izazovima hrabro i direktno.
DEO TELA KOJIM VLADA ZNAKZnak Ovna vlada glavom, licem, gornjom vilicom, jetrom i hipofizom, što ukazuje na tendenciju ka problemima sa glavoboljom, stresom ili povredama glave, kao i moguće probleme sa jetrom zbog prekomernog rada ili stresa.
ZDRAVLJEOvnovi su skloni da rade previše i često ne prepoznaju svoje granice, što može dovesti do zdravstvenih problema uzrokovanih prenaprezanjem i strahom od neuspeha. Njihova želja za postignućem i strah od neuspeha mogu biti faktori koji doprinose stresu i izazivaju zdravstvene probleme.
ŽIVOTINJAOvan je simbolizovan kroz životinju ovca, posebno mužjaka ovna, što naglašava karakteristike liderstva, borbenosti i avanturizma. Ovan kao životinja simbolizuje energiju.
HRANAZačinjena i slana hrana
DRAGI KAMENDijamant
BOJACrvena i ostale vatrene nijanse
BILJKAAmarilis, čičak, gujina trava, orlova kandža

Poznati rodjeni u Znaku Ovna

  • Predrag Miki Manojlović – 4. april 1952.
  • Marko Živić – 4. april 1972.
  • Aleksandra Perović – 4. april 1978.
  • Božidar Đelić – 1. april 1965.
  • Nikolina Pišek – 8. april 1976.
  • Romana Panić – 9. april 1975.
  • Srđan Žika Todorović – 28. mart 1965.
  • Goran Bregović – 22. mart 1950