Categories
Venera


Planeta boginje ljubavi i lepote, Venera, vlada našim odnosima i utiče na međusobne interakcije širom sveta. Iako obično unosi mir i harmoniju u naše živote, ponekad će osetiti kako joj se moć okreće protiv nje, izazivajući uragan emocija koji nas obuzima i ruši. Velika oluja poznata kao “retrogradna Venera” ne samo da ponovno budi duhove iz prošlosti, već nas i prisiljava da dobrovoljno uđemo u njen haos kako bismo prigrabili njenu mudrost u svojim srcima. U ovom eseju saznat ćete informacije koje vam trebaju da biste prebrodili svaku nadolazeću retrogradnu Veneru, kao i pripremili se za karmičke lekcije koje ona donosi. Proširite reči ovog eseja kao da su vaša nova doktrina.

Sadržaj

Kako retrogradna Venera utiče na nas

ŠTA JE TO? Retrogradnost se događa kada se planeta čini da se kreće unazad na nebu s našeg položaja na Zemlji. Planete zapravo ne kreću unazad, ali ova optička iluzija ima misteriozne i moćne efekte ovde na Zemlji. Venera se retrogradno okreće jednom svakih 18 meseci u periodu od oko šest nedelja. Međutim, zbog prethodne senke (pripreme) i naknadne senke (gubljenje), retrogradna Venera traje gotovo četiri meseca u jednom ciklusu. Retrogradna Venera je najintenzivnija tokom stvarnog vremena kada je vidimo da se kreće unazad na nebu. Uticaj prethodne senke i naknadne senke (mesec pre i posle) se takođe može osetiti, ali u manjoj meri. Kada planeta ulazi u retrogradnost, stvari koje ona vlada često se poremete i izgube ravnotežu, kao i sve što je vlada znakom u kojem se planeta okreće unazad. Takođe često posećujemo prošlost i susrećemo ljude, događaje i nerešene situacije iz prošlosti koje se ponovo javljaju radi zatvaranja ili započinjanja nečeg novog. Kada se retrogradnost dešava, moramo PREGLEDATI, PONOVO POSMATRATI i RAZMISLITI. Zanimljivo je da retrogradna Venera čini našu emocionalnu i romantičnu percepciju izuzetno osetljivom. Nismo svesni da nas očaravaju i opsedaju sve stvari kojima Venera vlada, željni da zadovoljimo te želje na uštrb zdravog razuma. Tokom ovog perioda prolazimo kroz snažnu emotivnu transformaciju. Retrogradna Venera donosi jasnoću kroz ovu početnu konfuziju i suočavanje s duhovima iz prošlosti. Takođe, većina retrogradnih perioda nosi karmičku lekciju povezanu s onim čime planeta vlada, o čemu ću dalje detaljnije elaborirati u ovom eseju.

Čime vlada Venera?

Venera ima snažan uticaj na sve ljudske odnose i interakcije. Očigledno je povezana sa ljudskom intimnošću i sjedinjenjem – platoničnom i romantičnom – ona vlada jezikom ljubavi i sposobnošću da se dobro povežemo s drugima. Očigledno je da ima dominaciju nad brakom, udvaranjem i izlascima, sa vezama sa senzualnim i romantičnim aspektima seksa i seksualnosti (za razliku od primitivnih nagona). Venera takođe vlada lepotom, umetnošću i zadovoljstvom. To se može povezati s fizičkom vrstom lepote – izgledom, modom, stilom, kao i dizajnom enterijera, slikarstvom i estetikom. Međutim, takođe je povezana s muzikom, plesom, filmom i slično. Vino, hrana i zadovoljstva nalaze se u teritoriji Venere – mada su ekstremne verzije zavisnosti i opijanja bliže povezane s misterioznom planetom Neptun. Neptun je poznat kao viši oktavni ton Venere, i za dobro i za loše. Na kraju, jer Venera takođe vlada novcem, nadgleda profit, investicije i poslovanje. Kada se dogodi retrogradna Venera, naša percepcija svih ovih stvari nije jasna.

Reka vremena i vrtlog prošlosti

Ljudski koncept vremena je da ono što dolazi pre vodi nečemu drugom kasnije. Naše opšte razumevanje vremena je da je linearno. Zasniva se na zakonu fizike da za svaku reakciju postoji jednaka i suprotna reakcija koja sledi. Isto tako gledamo naše puteve u ovom životu – na fizičkom nivou. Međutim, kozmičke sile iznad nas ne vide to na isti način. Metafora koju uvek koristim da objasnim vreme je da je vreme reka. Obično se krećemo napred niz reku, ali ponekad se odvaja i moramo izabrati kojim putem ići. Ne svi ljudi u našem životu jasno idu niz iste vodopade, potoke ili potoke kao mi. Međutim, neke struje se ponovo spajaju – i često u mom proučavanju astrologije primetim da se to događa tokom značajnih planetarnih retrogradnosti. Svaka planetarna retrogradnost je poput naglog susreta u vrtložnom viru, mešajući elemente vaše sadašnjosti s onima iz vaše prošlosti. Tada ulazimo u vrtlog prošlosti. U ovom vrtlogu prošlosti često se suočavamo s onim što je bilo skriveno ili zaboravljeno, a i dalje nosi važno značenje za našu sadašnjost. Ponekad nas to tera da se suočimo s konkretnim ljudima, a ponekad se ponavljaju situacije. Nostalgija je najčešći znak da nas to utiče na emotivnom, intelektualnom i duhovnom nivou.

Smer sadašnjosti i budućnosti

Sve što se događa tokom retrogradnog perioda, posebno retrogradne Venere, izobličeno je u našim očima i možda nije ono što se čini. Iako se možemo čvrsto držati svojih emocija i strasti u trenucima uzbuđenja, moramo svesno shvatiti da nemamo sve informacije ili da idealizujemo situaciju. Retrogradna Venera je sklon stvaranju fantazija koje nas mogu ostaviti slomljenog srca ako ne sačuvamo prisebnost. Najbolje što možemo učiniti je da integrišemo informacije i iskustva koja se događaju tokom retrogradne Venere, ali da zadržimo sudske odluke i definisane planove za kasnije. Postoji mnogo “šta raditi” i “šta ne raditi” tokom retrogradne Venere, o čemu ću kasnije govoriti u ovom eseju.

Karmičke lekcije: Šta cenite?

Svaka retrogradnost nosi karmičku lekciju u zavisnosti od toga šta planeta vlada i gde se nalazi na nebu – kao i u vašoj natalnoj karti. Profesionalni astrolog poput mene može vam pomoći da utvrdite šta svaka retrogradnost može pokušavati da vam donese u svest. Međutim, kao opšti pogled, retrogradna Venera obično donosi karmičke lekcije koje se odnose na odnose, kao i na način na koji ste pristupali ljubavi, novcu i lepoti u svom životu do sada. Kao sveža kiša koja pere vašu prljavštinu ili sunčeva svetlost koja vam obasjava duge noći, retrogradna Venera vas podstiče da se suočite – i pronađete – svoja autentična osećanja. Da biste to postigli, možda ćete ponovno morati otkriti nešto što ste možda zaboravili ili izbegavali. To će vas dovesti do izbora: da se ponovno spojite s tom osobom ili stvari i unesete je u svoju sadašnjost i budućnost – ili da s njima ili njome zaključite i konačno se oslobodite. Retrogradna Venera od vas zahteva da budete iskreni prema svojim osećanjima i da ih delite – i da uvek gradite svoje odnose na osnovu jednakosti.

Karmičke veze

Retrogradnosti – posebno retrogradna Venera – često imaju moć da vas povežu s karmičkim vezama. Karmička veza je osoba – ili duša – s kojom imate karmički ugovor. Ezoterično i duhovno verovanje koje stoji iza toga leži u ideologiji reinkarnacije: da imamo mnoge živote i uvek smo na putu ka istinskom ispunjenju i savršenstvu. Kako bismo to postigli – kako bismo dostigli “Boga” ili sjedinjenje s Božanskim – povezani smo s drugim dušama u misiji da zajedno radimo kako bismo pomogli jedni drugima da evoluiramo do sledećeg nivoa. U osnovi, vi i ta duša napravili ste pakt o vrsti lekcija koje ćete jedno drugome pomagati da naučite ovoga puta, čak i ako su te lekcije teške. Neki duše se vraćaju s nama kroz mnoge živote, dok možemo sresti nove karmičke veze u ovom životu i onda ih preneti u buduće živote koji tek dolaze. Jedan način da se ovo vidi – kroz ezoteričnu astrologiju – jeste da se pogledaju dve osobe i razumeju ključne usklađenosti. To može pomoći da se potpunije razume svrha koju neko igra u vašem putovanju. Kao opšti pregled, karmička veza može se smatrati dobrim, lošim ili neutralnim. U svakom slučaju, oni će vas gurati da se transformišete u ovom životu. Ono što se može smatrati nečim tamnim, zapravo vas može odvesti na bolji put. Najlakši način da razmislite da li vam je neko karmička veza – bez gledanja oba vaša horoskopa, naravno – jeste da se zapitate: “Da li bih sada bio ista osoba da ih nisam sreo/la?” To je, prema mom mišljenju, način na koji znate.

Razvrstao sam specifične karmičke veze u kategorije kako bih dodatno pomogao da se ilustruje ovaj koncept.


Konekcije iz prošlih života

Konekcija iz prošlog života je osoba s kojom imate dugotrajnu istoriju – u jednom ili više prošlih života. Kada ih sretnete, čini vam se da se “poznajete” i osećate tu povezanost. To može biti pozitivno, negativno ili neutralno.

Blizanačke Duše (Twin Flames)

Blizanačka duša je neko ko igra ključnu ulogu u vašem životu i ko vas intenzivno transformiše na bolje i preusmerava na vaš put. Često su ovi odnosi strastveni, izuzetno intenzivni i mogu imati uzorak ulaska i izlaska iz vašeg života. Blizanačke duše nisu jednostavne. Mogu biti srceparajuće, buran i haotičan odnos. Bez obzira na kratko vreme koje provedete u zajedničkom okruženju, nikad više niste isti nakon što se sretnete. Neki filozofi kažu da ovaj koncept pokazuje da je kao da ste oboje dve polovine iste duše, koje se trude da jedno drugo gurnu da rastu što je više moguće u ovom životu. Izuzetno je retko da neko zauvek “završi” s blizanačkom dušom – osim ako ta osoba nije takođe dušni drug i ne samo katalizator za vaš duhovni razvoj.

Srodne Duše (Soulmates)

Srodna duša je osoba koja je u skladu s vama. To ne znači da morate biti isti, složiti se u svemu ili uvek biti u ravnoteži. Srodna duša može biti platonska ili romantična veza ili čak neko iz vaše porodice. Postoji osećaj podrške, razumevanja i mira. Srodna duša vam pomaže da zasijate jače i želi to da učini zajedno s vama. Međutim, to ne znači da su svi odnosi s dušnim drugovima savršeni, jednostavni ili traju zauvek.

Konekcije iz prošlih života, blizanačke duše i srodne duše su sve karmičke veze. Blizanačke duše i srodne duše su konekcije iz prošlog života, ali malo konekcija iz prošlog života su i blizanačke duše ili srodne duše. Blizanačka duša obično nije srodna duša, ali može biti u izuzetno retkim slučajevima. To je najređa kombinacija koju sam ikada videla u svojim istraživanjima s ljudima širom sveta, kao i u svojim nalazima u filozofskim tekstovima.

Ošte veze iz prošlosti

Iako često susrećemo karmičke veze tokom retrogradne Venere, ne svaki odnos koji imamo ili ponovno se susrećemo je “predodređen”, “sudbinski” ili čak karmički. Ne svaki odnos nosi značajno značenje na putovanju života. Dakle, da li biste mogli sresti bivšeg partnera s kojim ste imali neobaveznu avanturu? Da. Da li biste mogli čuti od stare najbolje prijateljice s kojom ste se odlično zabavljali? Naravno. Jesu li to bile karmičke veze? Ne nužno. Slušajte svoje srce. Ono šapuće, zato dobro slušajte. Ono će vam pomoći da pronađete odgovore koje tražite.

Vreme se može poklopiti – ili ih pustiti zauvek.

Lepota retrogradne Venere je u tome što vam pruža malu vremensku priliku da promenite tok svoje budućnosti. Univerzum će vas naterati da pogledate svoj život i odnose i suočite se sa tim da li zaista srećni i ispunjeni. Zakoračite u vrtlog prošlosti da ponovo zapalite tu vezu. Ili, umesto toga, možete je otpustiti, pronaći zatvaranje i konačno nastaviti dalje. Ako postoji nešto što sam naučio o ljubavi, to je da je ljubav povezana s vremenom. Ponekad se ljudi razdvajaju da bi rasli, ali se kasnije vraćaju i shvataju da su oboje sazreli i da su bolji jedno za drugo. Vaše vreme se sada može poklopiti i možete zapaliti tu vatru tako snažno da nikad ne izgori. Ali druga stvar koju retrogradna Venera uči je da ako se držimo prošlosti kao štaka i ako nas ona koči – umesto da donosi vrednost našoj budućnosti – onda moramo suočiti s tim vezama i pustiti ih da ode kako bismo stvorili prostor za nešto bolje. Kada retrogradna Venera prođe, često osećamo osećaj završenosti. Bez obzira na vaš izbor, nadam se da ćete izabrati da oprostite sebi i drugima za greške koje su se dogodile. I bez obzira na sve, molim vas da izaberete ljubav umesto straha.

Šta raditi šta ne raditi kada je Venera Retrogradna?

DA: PREGLEDAJTE SVOJE ODNOSA I POTREBE VEZANE ZA INTIMNOST I EMOCIJE

Obavezno procenite gde se emocionalno nalazite i da li se vaše intimne potrebe zadovoljavaju. Sada je dobar trenutak da razgovarate o svojim osećanjima iz autentičnog i stabilnog mesta. Bez obzira na sve, nemojte donositi konačne odluke. Slušajte svoje srce, jer će vam snažno govoriti u ovom trenutku.

NE: UDAJTE SE ILI POSTANITE “ZVANIČNI” SA NEKIM

Sada nije najbolje vreme da raskinete s nekim ili zvanično započnete vezu, jer nećete jasno razmišljati. Ako iz nekog razloga već imate zakazano venčanje za ovo vreme i ne možete ga promeniti, potpišite pravne dokumente za venčanje pre ili posle retrogradne Venere – to će biti zvanični “dan venčanja”. Takođe, nemojte kupovati prstene, birati garderobu, slikati vereničke fotografije ili završavati dekoraciju za venčanje.

DA: OSLOBODITE SE STARIH ODELA I PREDMETA KOJE NE VOLITE

Ako imate gomilu odeće i stvari koje ste dugo planirali da se oslobodite, ovo bi moglo biti vreme kada ćete ih se osloboditi i osećati se lakše zbog toga. Samo se pobrinite da se kasnije nećete pokajati zbog toga.

NE: OBAVLJAJTE NEPOTREBNE FINANSIJSKE KUPOVINE

Kako Venera vlada novcem, ovo nije najbolje vreme za nepotrebne kupovine ili donošenje velikih investicionih odluka. Međutim, možete pregledati svoje finansije i možda ih bolje balansirati. Takođe, ovo nije vreme za kupovinu kuće ili nekretnine.

DA: PONOVO SE POVEŽITE SA LJUDIMA IZ PROŠLOSTI DA SE PONOVNO SPOJITE ILI ZATVORITE

Nostalgija će vas intenzivno uticati u ovom trenutku. Ovo bi bilo prikladno vreme za prisećanje i ponovno druženje, a možda i obnavljanje prijateljstva ili romantične veze. Međutim, ako želite konačno nastaviti dalje, ali vam je potrebno zatvaranje, to možete učiniti i u ovom trenutku. To će vam pomoći da pronađete mir.

NE: OBAVLJAJTE PLASTIČNE HIRURŠKE ZAHVATE ILI MENJAJTE FIZIČKI IZGLED

Sve odluke vezane za lepotu su zabranjene kada je Venera retrogradna. Nema izuzetaka. Postupak bi mogao biti nešto što biste kasnije zažalili.

DA: KUPOVINA PO POVOLJNIM CENAMA

Možda ćete naići na vredan predmet koji je prethodni vlasnik potcenio. Takođe možete pronaći komade koji imaju neku istoriju koja će doneti više karaktera vašem domu.

NE: MENJANJE DEKORACIJE U KUĆI

Kako Venera takođe vlada dekorom, ne biste trebali značajno menjati izgled svog doma. To uključuje čak i male stvari poput kupovine novog posteljnog platna ili bojenja zidova. Kasnije nećete biti zadovoljni estetskim odlukama.

DA: VRATITE SE ZADOVOLJSTVIMA KOJA STE UŽIVALI U PROŠLOSTI

Ako ste u prošlosti uživali u određenim hobijima ili rekreacijskim aktivnostima, a niste mogli da im se posvetite neko vreme, ponovno ih obnavljanje tokom retrogradne Venere može probuditi uživanje u njima.

NE: POKREĆITE POSAO ILI LANSIRAJTE UMETNIČKI/KREATIVNI PODUHVAT

Kako Venera ima veze sa novcem i profitom, apsolutno nemojte pokretati posao ili ga lansirati kada ona nije u punoj snazi. Takođe, nemojte izbacivati umetnički ili kreativni poduhvat (poput filma, galerije i slično), jer neće biti dobro prihvaćen. Takođe rizikujete da posao ili projekat postanu gubitaš, umesto profitabilnog poduhvata.

DA: PREISPITAJTE, PREOBRAZITE, PONOVO RAZMISLITE, PONOVO URADITE, POPRAVITE

Vraćanje u prošlost je poželjno tokom svih retrogradnih perioda, sve dok koristite vreme da usavršavate svoje misli i projekte, trebali biste biti u sreći.

NE: PRETERUJTE

Venera vlada zadovoljstvom i u ovom trenutku postoji tendencija da se preteruje – što može dovesti do nesrećnih ili katastrofalnih rezultata. Uzdržite se i koristite praktičan i stabilan pristup.

DA: PRONAĐITE BALANS, VODITE DNEVNIK I MEDITIRAJTE

Refleksija, isceljenje i ukorenjivanje su uvek divne stvari koje možete raditi tokom retrogradnog perioda. Sada bi bio lep trenutak da vodite dnevnik i razmišljate o svojim odnosima i lekcijama koje su vam pružili. Na taj način možete uvek graditi zdravije odnose u sadašnjosti i budućnosti.

Nadam se da vam je ovaj esejski rad pružio više uvida u kosmičke mehanizme našeg univerzuma. Molim vas da ga široko delite sa svima koji možda trebaju svetlost u tami. Neka vam zvezde uvek budu naklonjene.

Poručite Personalizovani Horoskop

Poručite personalizovani dnevni, mesečni ili godišnji Horoskop koji će se odnositi na Vas lično!

Poručite OVDE

Kalendar

May 2024
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Categories