Categories
Poludrago Kamenje

Čakre i kristali: Najbolji vodič

Od korena do krune – postoje sedam tačaka rasprostranjenih po našem telu koje su glavni put za protok energije. Ove sedam prostora se nazivaju čakrama i kroz njih primamo i šaljemo različite emocionalne, duhovne i fizičke energije. Cilj je imati sve sedam tačaka čakri otvorene i neblokirane kako bismo mogli da održavamo ravnotežu, budemo otvoreni za prilike i osiguramo da napredujemo i živimo život punog potencijala.

Sadržaj

Hiljadama godina, kristali za isceljenje su pomagali u održavanju čakri čistim i otvorenim kako bi se omogućio protok energije. Kako smo godinama bili uronjeni u svet kristala, imamo mnogo predznanja o tome koji kristali najbolje funkcionišu u harmoniji sa svakom pojedinačnom čakrom. Ovde vam predstavljamo svaku od sedam čakri i dajemo vam izbor kristala koji mogu pomoći tim područjima da oslobode bilo koju stagnirajuću energiju i izleče se.

7 čakri i kristali za njihovo isceljenje

Korenna čakra, čakra solarnog pleksusa, sakralna čakra, srčana čakra, grlena čakra, čakra trećeg oka i čakra krunske čakre. To su sedam energetskih tačaka u telu koje čine čakre. Termin čakra potiče od drevne sanskritske reči za točak. Možda jednostavan način razumevanja čakri je da ih smatramo sličnim satelitima – oni prikupljaju signale iz univerzuma i prenose te poruke našem fizičkom, emocionalnom i duhovnom telu.

Kako neprestano apsorbujemo informacije, energije i poruke, neke od naših čakri mogu vremenom postati blokirane. Kada su naše čakre blokirane, to može poremetiti protok energije i dovesti do neravnoteže u našem sistemu, što može imati negativan uticaj na naše duhovno, emocionalno i fizičko blagostanje.

Kristali mogu biti vrlo efikasni u pomoći da očistimo blokade i vratimo se u ravnotežu jer imaju jedinstvenu vibracionu energiju koja može preurediti stvari unutar nas i napuniti naš sistem kako bi ponovo pronašao jasan i potpun protok. Kristali ne samo da aktivno rade na uklanjanju blokada, već vam pomažu da živite s namerom, da se ponovno povežete sa svojim telom, umom i dušom i stvarate prostor za svoj osećaj blagostanja i čuda univerzuma. Bol, trauma i negativna energija mogu proticati kroz naše telo zajedno s radošću, dubinom i razumevanjem. Kristali nam mogu pomoći da očistimo ove sisteme i održavamo unutrašnju ravnotežu.

Postoji nekoliko načina na koje možete koristiti kristale za čišćenje svojih čakri…

 • Nošenje kristalnog nakita – imati kamenje u direktnom kontaktu sa kožom je jedan od najjednostavnijih i najefikasnijih načina da se te isceliteljske vibracije pokrenu na čakrama.
 • Meditiranje sa kristalima – postavljanje odgovarajućeg kristala na područje čakre koje osećate da je blokirano i dozvoljavanje sebi da uđete u praksu svesne meditacije može biti moćan način namernog čišćenja tog prostora.
 • Spavanje s kristalima – stavite izabrani kristal ispod jastuka kada spavate i dozvolite da snažne vibracije prodiru dok se postavljate s podsvesnom namerom.

Korenska čakra

Korena čakra je ultimativna osnovna čakra i način na koji ostajemo povezani sa ovom zemljom. Odgovorna za naša osećanja sigurnosti i stabilnosti, korenu čakru možemo smatrati osnovom naših hijerarhijskih potreba. Korena čakra se nalazi na dnu kičme i povezana je sa bojama crvene ili crne. Ova čakra nas čini ukorenjenim i osećajnim sigurnim bez obzira na sve što se dešava oko nas. Kada je naša korena čakra otvorena, manje smo skloni osećaju preplavljenosti ili nesklada kako emocionalno tako i fizički. Ova čakra takođe je povezana sa kolonom, bešikom i donjim kičmenim pršljenovima. Kristali koji odgovaraju korenoj čakri su tamno crvene ili crne boje i obično imaju zemaljsku energiju i zaštitne moći.

Znakovi neuravnotežene korene čakre mogu biti anksioznost, depresija, strah, nemogućnost održavanja granica ili ispunjavanje volje, slabi imuni sistem i osećaj nepovezanosti.

Znakovi uravnotežene korene čakre mogu biti osećaj stabilnosti, racionalno razmišljanje, pozitivno raspoloženje i visoka energija.

 • Crni obsidijan – štit od štetnosti koji nas drži sigurnim
 • Dimni kvarc – kamen ukorenjenosti koji pomaže da se očisti dim
 • Hematit – korenasti kamen koji čisti
 • Crveni pirop granat – kristal koji čisti i pročišćava
 • Crni turmalin – zaštitni kamen koji blokira negativnu energiju
 • Crveni jaspis – topao temeljni dragulj koji nas čini ukorenjenim
 • Krvni kamen – ratnički kamen koji nam pomaže da ostanemo ukorenjeni u našoj moći.

Sakralna čakra

Druga čakra je sakralna čakra i naše je središte zadovoljstva i igre. Ovo je mesto gde se nalazi mnogo naše seksualne energije. Sakralna čakra nije samo mesto na kome nalazimo našu želju, već je i dom naše kreativnosti i detinjastog osećaja sopstva. Sakralnu čakru nalazimo neposredno ispod pupka, u centru trbuha. Povezana je sa bojama žute i narandžaste, i takođe ima toplu i negujuću energiju. Ovo je čakra koja se povezuje sa našim fizičkim pitanjima plodnosti, našim emocionalnim razumevanjem intuicije i želje, kao i našim duhovnim osećajem prostora, radosti i sreće. Kada je naša sakralna čakra otvorena, možemo pristupiti svom unutrašnjem detetu, ne izbegavamo umetnički izražaj i igru, i sposobni smo dobro postavljati granice. Ova čakra je povezana sa donjim delom trbuha i reproduktivnim organima. Kristali koji odgovaraju sakralnoj čakri su nežne, tople nijanse narandžaste i žute boje, i imaju žensku ili zabavnu zemaljsku energiju.

Znakovi neuravnotežene sakralne čakre mogu biti preterana emocionalna osetljivost, kontrola, povučenost, niska ili preterano aktivna libido, napetost i nemogućnost da se prepusti i oseti radost.

Znakovi uravnotežene sakralne čakre mogu biti energičnost, strastvenost, kreativnost, senzualnost i nežnost.

 • Breskva mesečev kamen – pun ženske energije i plodnosti
 • Breskva selenit – vibrira velikom energijom i slatkim spokojem
 • Narandžasti kalcit – pun energije i strasti
 • Karnelijan – vatrena snaga kreativnosti i vitalnosti Imperialni topaz – bogat kreativnošću i moćan alat za manifestaciju
 • Kajsija Botswana ahat – zemaljska energija i fizička snaga
 • Spessartin granat – granat Sunca za buđenje kundalini energije

Solar Pleksus Čakra

Naša solarna čakra (solarni pleksus) je dom našeg ratničkog duha. Ovde ćete pronaći svu tu neverovatnu unutrašnju snagu i samopouzdanje koje čekaju da vam pomognu da zablistate. Treću čakru možete pronaći u gornjem delu trbuha, neposredno ispod grudne kosti, u centru tela. Povezana je sa bojama žute i zlatne. Solarna čakra je povezana sa našom ličnom snagom, našim intelektom, ambicijom i načinom na koji fizički i emocionalno držimo prostor za sebe. Kada je naša solarna čakra otvorena, osećamo se kontrolom našeg života i kao da smo mi ti koji donose odluke. Takođe smo manje skloni negativnom samogovoru, jer se osećamo samouvereno i sigurno. Ova čakra je povezana sa našim nivoom energije. Kristali koji odgovaraju solarnoj čakri su svetli, sunčani i puni života.

Znakovi neuravnotežene solarno pleksus čakre mogu biti nisko samopouzdanje, loša varenje, anksioznost, nedostatak motivacije i nesigurnost.

Znakovi uravnotežene solarno pleksus čakre mogu biti osećaj osnaženosti, samopouzdanja, praćenje svoje intuicije, zdrav imuni sistem i motivisanost.

 • Žuti safir – božanska milost, znanje i moć
 • Žad žute boje – stavlja vas nazad za volanom sopstvenog srećnog života Zlatni tigrovo oko – zrači samopouzdanjem i mentalnom jasnoćom
 • Citrin – sunčano obilje i čista optimizam
 • Žuti topaz – harmonija i gostoljubivost jačaju vaš osećaj postojanja
 • Žuti jaspis – zaštita, unutrašnja snaga i izvanredna jasnoća

Srčana Čakra

Kao što samo ime sugeriše, srčana čakra je epicentar naše ljubavi, saosećanja i iskrenog povezivanja sa drugima. Srčana čakra se ne bavi samo našim odnosima sa drugima, već nam pomaže da oblikujemo i udobno se smestimo u načinu na koji volimo sebe. Srčana čakra se nalazi u centru grudi – prostoru srca tela. Povezana je sa bojama zelene i roze. Srčana čakra je povezana sa našim povezivanjem, saosećanjem i načinima na koje možemo davati i primati ljubav od drugih i od sebe. Kada je naša srčana čakra otvorena, možemo živeti punim srcem i radosnim životom, ne upadajući u zamke straha, ljubomore i samouništavajućih obrazaca. Ova čakra je povezana sa grudima i srcem kako fizički, tako i emocionalno. Kristali koji odgovaraju srčanoj čakri su meki, puni ljubavi i bogati saosećanjem.

Znakovi neuravnotežene srčane čakre mogu biti negativna slika o sebi, nepoverenje prema drugima, ljubomora, brzo donošenje osuda i problemi sa cirkulacijom ili disajnim putevima.

Znakovi uravnotežene srčane čakre mogu biti saosećanje, empatija, ljubav prema sebi, unutrašnji mir, sposobnost opraštanja i zdrav krvni pritisak i cirkulacija.

 • Ružičasti kvarc – čista ljubav i samosaosećanje
 • Malahit – transformacija i pozitivne promene
 • Zelena aventurin – optimizam i otvaranje srca
 • Amazonit – duboko znanje i božansko vođstvo

Grlena Čakra

Peta čakra je čakra grla – mesto odakle naš glas i istina izlaze iznutra i izlaze u svet. Ovo je mesto gde pronalazimo naš osećaj izražavanja i kako možemo komunicirati na način koji je u skladu sa našom autentičnošću. Čakra grla se nalazi iznad ključne kosti u vratu i povezana je sa plavom bojom. Čakra grla se bavi izražavanjem, komunikacijom i pomaže nam da izražavamo potrebe i postavljamo granice, postajući zagovornici sebe. Otvorena čakra grla pomaže nam da živimo u svetlu naše sopstvene istine. Ova čakra je takođe povezana sa fizičkim problemima koji se odnose na grlo, larinks, kao i probleme sa sinusima i štitnom žlezdom. Kristali koji odgovaraju čakri grla imaju blagu i promišljenu energiju, osećaj čistoće i protok.

Znakovi neuravnotežene čakre grla mogu biti nemogućnost izražavanja, bol u grlu, nemogućnost postavljanja zdravih granica, nemogućnost slušanja, često osećanje nerazumljenosti.

Znakovi uravnotežene čakre grla mogu biti izražavanje istine bez straha, odlučno delovanje, lakoća komunikacije sa drugima i veštine aktivnog slušanja.

 • Plavi topaz – iskrenost i jasnoća osećanja
 • Anhelit – umirujuća i mirna energija kako biste mogli izgovoriti svoju istin
 • Akvamarin – istina, poverenje, puštanje i prihvatanje protoka
 • Plavi čipkasti ahat – kreativnost i komunikacija

Čakra Trećeg Oka

čakra trećeg oka
Čakra Trećeg Oka

Šesta čakra je čakra trećeg oka – prolaz ka svim našim unutrašnjim mudrostima i izvor naše intuicije. Ovo je mesto gde se povezujemo sa našim najdubljim unutrašnjim bićem i koristimo psihičke moći i duhovnu svesnost. Čakra trećeg oka se nalazi u centru čela, iznad obrva. Povezana je sa bojom indigo ili ljubičasto-plavom bojom. Kao most između čakre grla i čakre krune, ona je kanal istine i vizije. Otvorena čakra trećeg oka može nam pomoći u jasnoći, razumevanju, poverenju u svoju unutrašnju intuiciju i traženju odgovora i vođstva iznutra. Ova čakra je povezana sa našim procesima mišljenja, očima, ušima, kičmom i neurološkim zdravljem. Kristali koji odgovaraju čakri trećeg oka imaju visoke vibracije i intuitivne moći.

Znakovi neuravnotežene čakre trećeg oka mogu biti loš vid, nedostatak poverenja u sopstvene odluke, nedostatak kreativnosti i nemogućnost koncentracije.

Znakovi uravnotežene čakre trećeg oka mogu biti mašta, intuicija, jasnoća, dubina unutrašnje mudrosti i poverenje u sopstvene misli.

 • Sodalit – jasnoća, koncentracija i pojačana fokusirana energija
 • Ljubičasti fluorit – zaštita, snovi i prevazilaženje duhovne nezadovoljnosti
 • Lapis lazuli – duboka mudrost, istina i prosuđivanje
 • Azurit – unutrašnja snaga, psihičke moći i uravnotežena emocionalnost
 • Plavi apatit – manifestacija i proširenje znanja

Krunska Čakra

Krunska Čakra
Krunska Čakra

Najviša od sedam – čakra krune je naš savršeni vrhunac postojanja. Ovo je mesto gde nalazimo prosvetljenje i gde se povezujemo sa univerzumom i svim njegovim kozmičkim veličanstvom. To je izvor naših najviših vibracija, naše čiste utelovljene energije i našeg najuzvišenijeg stanja. Čakra krune se nalazi na vrhu glave i povezana je sa zlatno-belim i ljubičastim bojama. Otvorena čakra krune može nam pomoći da pronađemo svoje mesto u svetu i da vidimo širu sliku. Takođe nam pomaže da pronađemo svoje mesto u duhovnoj praksi i otvara nas za darove i poruke koje univerzum ima za nas. Ova čakra je povezana sa osećajem svrhe, našim duhovnim blagostanjem i osećajem zadovoljstva. Kristali koji odgovaraju čakri krune su nosioci najviših vibracija i majstori isceljenja.

Znakovi neuravnotežene čakre krune mogu biti konfuzija, glavobolje, nesanica, osećaj bezusmerenosti ili besmislenosti, noćne more i gubitak duhovnog osećaja postojanja.

Znakovi uravnotežene čakre krune mogu biti jasnoća, mudrost, osećaj duhovne povezanosti, prihvatanje i lucidno sanjanje.

 • Labradorit – snovi, mudrost i pristupanje višim portalima
 • Ametist – uzvišena smirenost, pojačanje aure i olakšavanje glavobolja
 • Prozirni kvarc – majstor iscelitelj, ovaj dragulj je ultimativno pojačalo
 • Selenit – obnavljanje i povezivanje sa anđeoskim sferama

Potpuno je normalno da nam čakre izlete iz ravnoteže ili se blokiraju – to je sve deo ljudskog iskustva. To ne znači da jednostavno moramo ostati blokirani, već da pronađemo svoje prakse koje nas podstiču da slušamo svoje telo i um i da učinimo sve što možemo da se vratimo u harmoniju.

Kristali za isceljenje su jednostavan i efikasan drevni metod za postizanje upravo toga. Nošenjem kristala koji su povezani sa odgovarajućom čakrom ili postavljanjem odgovarajućeg dragulja na tačku čakre, postavljate nameru za čišćenje čakre i unosite te isceliteljske vibracije u svoje telo.

Kakav je vaš odnos prema čakrama? Da li se osećate otvoreno i usklađeno ili imate svest o tome gde mogu postojati blokade? Koji isceliteljski kristali vas pozivaju da pomognu da uskladite svoje fizičko telo, emocionalni um i divnu dušu?

Poručite Personalizovani Horoskop

Poručite personalizovani dnevni, mesečni ili godišnji Horoskop koji će se odnositi na Vas lično!

Poručite OVDE

Kalendar

May 2024
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Categories